Фестиваль "Битва Вертепів - 2024" в Університеті Короля Данила
22 січня 2024 12:01
Фестиваль "Битва Вертепів - 2024" в Університеті Короля Данила

21 січня в Університеті Короля Данила вже вшосте відбувся фестиваль «Битва вертепів - 2024». Мета заходу - популяризація автентичних українських традицій.

Учасниками фестивалю стали 650 учнів 7-11 класів закладів загальної середньої освіти із Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської і Чернівецької областей, які змагалися у двох номінаціях: «Вертеп» та «Маланка».

«Цей фестиваль у нас проводиться вже шостий раз. На жаль, у попередні роки через пандемію і війну ми не організовували дійства, але цьогоріч наважилися, адже головна мета заходу полягає у збережені української автентичності. Потрібно плекати нашу національну свідомість, народну творчість, пригадувати коріння, тому ми вважаємо, що таке свято є на часі навіть у період війни», – наголосила проректорка із соціально-виховної роботи Університету Короля Данила Іванна Бабецька.

У номінації «Маланка» 3 місце розділили колектив із смт. Лисець та колектив с. Довгий Войнилів, 2-місце посів колектив із м. Чернівці, а перемогу здобули учасники із смт. Богородчани.

У номінації «Вертеп» 3 місце розділили колектив із с.Пнів Пасічняньської громади та колектив із м.Тернопіль, 2 місце – колектив із м. Долина, перемогу здобув колектив із с. Криворівня.

«Нас запитували, як довго ми готувалися до участі у фестивалі, наскільки було складно. Проте нам зовсім не складно, ми чуємо коляду з раннього дитинства. Ця коляда в нас живе, ми прославляємо народження Спасителя в кожній хаті від Різдва до Йордану. Віримо, що дух людини живе навіть у тій хаті, яка стоїть пусткою. І віримо, що після коляди в тій хаті почнеться життя», – каже керівниця колективу із Криворівні Верховинської ОТГ Василина Зеленчук.

Призовий фонд конкурсу склав 100 000 гривень. Учасники кращих фольклорних колективів отримали змогу навчатися в Університеті Короля Данила безкоштовно, а всі учасники «Битви вертепів - 2024» - подарунки від партнерів фестивалю.

Категорія
Дізнатися більше