Нові умови фінансування вищої освіти: державні гранти для вступників УКД 
19 липня 2024 11:07
Нові умови фінансування вищої освіти: державні гранти для вступників УКД 

 

 

Кабінет Міністрів України погодив пропозицію Міністерства освіти і науки стосовно реалізації експериментального проєкту щодо надання державних грантів на здобуття вищої освіти протягом двох років.

Що ж чекає на вступників цьогоріч і які нововведення передбачає грантова система освіти - про це розповімо нижче.

 

Вища освіта трансформується та оновлюється відповідно до викликів та вимог часу. Зокрема, нинішня реформа - це відмова від традиційного державного фінансування навчання, яке є пережитком так званої радянської спадщини. Цьогоріч вступники, які претендують на навчання на контракті, матимуть унікальну можливість отримати додаткову фінансову підтримку — державний грант. Це допоможе частково покрити вартість навчання на будь-якій бакалаврській програмі.

 

  Студентам, які ж вступають  на бюджет, держава оплачує всю вартість навчання. Державні гранти не впливатимуть на тих студентів, які цьогоріч вступають на бюджет, вони отримують від держави оплату повної вартості навчання.

 

Державний грант — це можливість для вступників, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом, отримати від 15 тисяч гривень і більше впродовж року для покриття частини вартості навчання. Пропоновані гранти передбачаються двох типів: І (15 тисяч гривень) та ІІ (25 тисяч гривень). Для того щоб отримати грант І типу, потрібно скласти НМТ на 150 і більше балів, ІІ типу - 170 балів та більше. Сума гранту може бути вищою, оскільки передбачається її збільшення на коефіцієнт спеціальності (три коефіцієнти - 1,5, 1,3 та 1). 

 

 Грантова система - це нововведення, якого насправді зараз потребує наша держава. Згідно з пропонованою освітньою інновацією абітурієнти матимуть змогу скористатися визначеною грантовою сумою, яку зможуть спрямувати для здобуття освіти в будь-якому університеті.Сам грант надаватимуть на чотири роки. Сума індексуватиметься відповідно до рівня інфляції, тобто в разі збільшення вартості навчання збільшиться й сума гранту. Нова система передбачає, що абітурієнти конкуруватимуть за більшу суму гранту від держави, а ЗВО – за кошти платників податків.

 

Важливо,  що студенти, які навчатимуться за державні гранти або власні кошти, не матимуть зобов'язань щодо відпрацювання.

 

Що ж до приватних університетів, зауважимо, що вони вже не перший рік працюють за грантовою системою освіти, яка є зручною та привабливою для вступників.  Більше того, в Університеті Короля Данила вже понад 7 років амбітним, креативним і талановитим молодим людям пропонують навчатися за грантовими програмами. Зокрема, завдяки унікальним умовам навчання, реалізованим за підтримки Фонду імені отця Івана Луцького, здобувачі можуть обирати популярні та престижні спеціальності і навчатися абсолютно безоплатно. Вирішувати винятково вступникам, проте переваги такої форми навчання очевидні!

 

 «Вища освіта в Україні зазнає постійних трансформацій. Щодо цього оновлення зауважу, що насправді воно відповідає усім викликам часу та спрощує багато аспектів, які виникають у студентів під час вступу. Зокрема, така реформа сприятиме не тільки раціональному розподілу державних коштів між університетами, але й допоможе зберегти людський капітал для подальшої реалізації своїх амбіцій саме в Україні. Крім того, студенти зможуть орієнтуватися винятково на власні бажання та творчі уподобання при виборі вишу, а не на рейтинг та кількість державних місць. До слова, Університет Короля Данила давно пропонує гранти на навчання в межах реалізації діяльності Фонду імені отця Івана Луцького. Такою можливістю скористалися вже сотні студентів», - зазначає проректор із методичної роботи УКД  Ярослав Штанько.

 

 

Категорія
Дізнатися більше