Науково-практичний семінар «Децентралізація в Україні: здобутки, проблеми, виклики, перспективи»
09 квітня 2024 04:04
Науково-практичний семінар «Децентралізація в Україні: здобутки, проблеми, виклики, перспективи»

Сьогодні в Університеті Короля Данила відбувся науково-практичний семінар «Децентралізація в Україні: здобутки, проблеми, виклики, перспективи».

Спікери дискутували про реформу децентралізації влади в Україні, її імплементацію на сучасному етапі, обговорювали проблемні питання організації та функціонування місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

Модератор науково-практичного семінару - Олександр Загурський - доцент кафедри права та публічного управління, кандидат юридичних наук.

Спікерами семінару стали провідні топпосадовці регіону: міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Богдан Футерко, міський голова Бурштина Василь Андрієшин, міський голова Надвірни Зіновій , депутат Івано-Франківської обласної ради Василь Мельничук та виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення «Асоціації міст України» Юрій Стефанчук.

У рамках зустрічі мер Івано-Франківська Руслан Марцінків говорив про виклики, завдання та проблеми місцевого самоврядування в умовах війни, заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Богдан Футерко висловив власні міркування щодо комплексного впровадження цифровізації для надання адміністративних послуг у громадах, міський голова Бурштина Василь Андрієшин розповів про фінансову незалежність як запоруку успіху громади, мер Надвірни Зіновій Андрійович говорив про фінансову децентралізацію в умовах воєнного стану, Василь Мельничук висвітлив проблему функціонування місцевого самоврядування в умовах війни, а про фінансування заходів із відновлення територіальних громад із державного бюджету України та місцевих бюджетів йшлося в доповіді Юрія Стефанчука.

Мета науково-практичного семінару - аналіз й узагальнення підходів щодо реформи децентралізації влади в Україні на сучасному етапі, обговорення проблемних питань організації та функціонування місцевого самоврядування в умовах воєнного стану і післявоєнної відбудови країни, а також перспектив реалізації децентралізаційних процесів відповідно до європейських принципів і стандартів.

«Університет Короля Данила бере активну участь у процесах, які здійснюються в публічному управлінні, зокрема й у певних управлінських рішеннях. Сьогоднішня подія організована з метою обміну досвідом та підвищення рівня підготовки фахівців зі спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування для органів місцевого самоврядування та органів державної влади, підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та державних службовців», - відзначив перший проректор УКД Михайло Косьмій.

Категорія
Дізнатися більше