Ходак С.М. Порядок надання відпустки без збереження заробітної плати на період дії воєнного стану.
05 грудня 2022 10:12
Ходак С.М. Порядок надання відпустки без збереження заробітної плати на період дії воєнного стану.

Ходак С.М. кандидат юридичних наук, асистент кафедри права "Порядок надання відпустки без збереження заробітної плати  на період дії воєнного стану."

Повномасштабне вторгнення росії в Україну змінило наше повсякденне життя. Зокрема,  виникли певні проблеми із організацією трудових відносин, актуальним є питання надання відпустки без збереження заробітньої плати, через велику кількість працівників, які виїхали за кордон або є ВПО.

В частині 3 статті 12  Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" говориться: "Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки". Дану відпустку праціник може взяти на період всього воєнного стану, але  роботодавець може відмовити у наданні такої відпустки.

У частині 4 статті 12 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" йдеться про те, що: "У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України "Про відпустки".

Для отримання такої відпустки працівник, який виїхав за межі України або має статус ВПО, звертається до роботодавця із заявою в якій має бути визначена тривалість відпустки, але нагадуємо, що вона  не може тривати більше 90 календарних днів. Закон не обмежив можливість оримання такої відпустки частинами, лише відповідно до норми Закону тривалість її не може бути більше ніж 90 днів протягом дії воєнного стану.

Закон не передбачає право роботодавця відмовити такому працівникові у наданні цієї відпустки.

 Також нам не варто забувати, що крім воєнного стану в Україні продовжено карантин до 31 грудня 2022 року. До речі, на період карантину також можна взяти відпустку, але роботодавець має право Вам відмовити.

Категорія
Дізнатися більше