Студенти УКД працюють над створенням нових нагрівальних елементів для опалення приміщень та зігрівання людей
25 червня 2024 02:06
Студенти УКД працюють над створенням нових нагрівальних елементів для опалення приміщень та зігрівання людей

Студенти 1-го курсу спеціальності 121 Інженерія програмного забезпечення Едуард Бабчук та Всеволод Паращин розробляють теплові пульсаційні трубки, призначені для опалення приміщень та зігрівання людей. Теплові трубки розраховані на різні потужності: від 30 до 130 Вт, що дозволяє їх використання як для загального опалення приміщень, так і для індивідуального зігрівання. Вони оснащені дисковими нагрівальними елементами та можуть працювати без терморегулятора через зворотний зв'язок із терморезистором.

Разом із керівником гуртка робототехніки, завідувачем кафедри інформаційних технологій Сергієм Ващишаком дослідники створили та проаналізували теплові трубки для опалення приміщення за допомогою конвекції та інфрачервоного випромінювання потужністю 130 Вт, які працюють від мережі змінного струму. Унизу трубки встановлено дисковий резистивний нагрівний елемент, який і визначає потужність трубки як елемента опалення.

Також проведені дослідження теплових трубок меншої потужності (до 30 Вт), тобто таких, що мають малий діаметр і можуть вмуровуватися безпосередньо в стіни приміщення та гріти їх, створюючи комфорт та зберігаючи місце у приміщенні.

«Зараз хлопці проводять дослідження з гнучкими пульсаційними тепловими трубками з метою створення «теплих спальних мішків» для військових і туристів. Якщо вшити гнучку пульсаційну теплову трубку в спальний мішок, застосувати індукційний нагрів та відносно невеликий акумулятор або павербанк, то можливо створити комфортні умови для сну на 4–6 годин», — додав Сергій Ващишак.

Категорія
Дізнатися більше