Про важливість «Вікна життя» говорили в УКД
03 червня 2024 04:06
Про важливість «Вікна життя» говорили в УКД

3 червня з нагоди Міжнародного дня захисту дітей та з метою захисту основоположного права на життя в Університеті Короля Данила відбулася дискусійна платформа «Шанс на життя».

Метою дискусії є привернення уваги до «Вікна життя», яке функціонує в кожному обласному центрі України. Це рятівний пункт для дітей, від яких відмовляються або яких не можуть утримувати за певних обставин. Його особливістю є анонімність, адже поруч немає відеокамер, а відтак — можна залишити дитя і піти непоміченим.

«Право на життя — це основоположне право, яке гарантується ст. 27 Конституції України. Відповідно, ніхто не може позбавлений життя. Також держава несе повну відповідальність за життя людини, особливо дитини. Адже діти є найбільш соціально незахищеною верствою населення», — розповіла Ірина Припхан, модераторка заходу, завідувачка кафедри права та публічного управління УКД.
У заході взяли участь представники служби у справах дітей м. Івано-Франківськ, представники дитячого медичного закладу, духовенство, юристи.

«Церква завжди виступала за те, що життя людини є цінним від зачаття, а не від народження, і до природньої смерті. “Вікно життя“ — можливість жінці, яка опинилася в скрутній ситуації, зберегти життя дитини», — наголосив отець Йосафат Бойко, настоятель парафії Святих Кирила і Методія УГКЦ.

Нагадаємо, «Вікно життя» розташоване в Івано-Франківській міській дитячій клінічній лікарні на вулиці Чорновола, 44.

«“Вікно життя” — шанс отримати безпеку, оскільки дитині одразу надається медична допомога. Функціонує воно з 2014 року. Уперше дитину залишили у «Вікні життя» у 2020 році. Немовля було доглянуте, із засобами харчування. Другий випадок трапився близько двох місяців тому. Зараз ми займаємося реєстрацією хлопчика, опісля йому нададуть статус дитини, позбавленої батьківського піклування. На сьогоднішній день є 35 пар-кандидатів на всиновлення немовляти», — повідомила Тетяна Гищук, заступниця начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Категорія
Дізнатися більше