Університет Короля Данила отримав гранти від європейської програми HORIZON для трьох екопроєктів
22 серпня 2023 10:08
Університет Короля Данила отримав гранти від європейської програми HORIZON для трьох екопроєктів

Нещодавно УКД став партнером трьох грантових проєктів програми «Горизонт Європа» (Horizon Europe Framework Programme (HORIZON)), де спільно з провідними європейськими університетами реалізовуватиме суспільно важливі екологічні ініціативи.

«Горизонт Європа» (Horizon Europe) є програмою Європейського Союзу, спрямованою на підтримку наукових досліджень і технологічних інновацій у європейському дослідницькому просторі.

Перший партнерський проєкт, Люксембурзька воднева долина (LuxHyVal), полягає у запуску флагманської водневої долини в Люксембурзі задля проникнення водню шляхом розгортання його по осі зі створення вартості від місцевого виробництва до використання, зберігання та розповсюдження для ряду застосувань, орієнтованих на промисловість і мобільність, а також з’єднання з наявною/запланованою інфраструктурою. Координатором проєкту став Університет Люксембурга.

Другий проєкт, партнером якого є УКД, – Смарагдова воднева долина в Ірландії (SH2AMROCK). Функціонування SH2AMROCK спрямоване на розгортання екологічно чистого водню у ключових секторах життєдіяльності острова, які важко зменшити, зокрема мова йде про ключову інфраструктуру для виробництва, розподілу та використання екологічно чистого водню. Координатор проєкту – SSE RENEWABLES (IRELAND) LIMITED.

Третій проєкт за партнерства УКД – RETRIEVE. Реінтеграція пошкоджених фотоелектричних панелей у виробництво передбачає розробку набору нових і економічно ефективних технологій для відновлення різних фракцій матеріалу з перероблених фотоелектричних модулів EoL зі встановленням інноваційних шляхів до петлевого скла, кремнію та металу компонентів назад у виробництво нових фотоелектричних модулів. Координатор проєкту – Інститут енергетики (Норвегія).

Варто зазначити, що загальна сума трьох грантів становить понад 424 371 євро. Тривалість проєктів – від 36 до 48 місяців.

«В усіх зазначених проєктах УКД є повноцінним партнером з власними завданнями, бюджетом та очікуваними результатами. Так, у проєкті LuxHyVal ми фактично виконуватимемо роль віртуального двійника Люксембурзької водневої долини, у проєкті SH2ROCK також досліджуватимемо досвід Ірландської водневої долини. У RETRIEVE братимемо участь у пан’європейському дослідженні можливостей відновлення старих сонячних панелей, зокрема тих, що пошкоджені через бойові дії», - зазначив Максим Карпаш – проректор із міжнародних зв’язків та стратегічного розвитку УКД.

Дізнатися більше