Студенти УКД зможуть стажуватися у одному з кращих університетів Британії та отримати подвійні дипломи
05 лютого 2024 02:02
Студенти УКД зможуть стажуватися у одному з кращих університетів Британії та отримати подвійні дипломи

Упродовж 29 січня - 1 лютого у змішаному форматі відбувався візит представників ЗВО «Університет Короля Данила» до Університету Ексетера - одного з британських закладів вищої освіти, що належить до десяти найкращих університетів Великої Британії та групи «Рассел» — британської «Ліги плюща».

В офлайн-заходах, спрямованих на поглиблення співпраці, УКД представляла завідувачка кафедри права та публічного управління Ірина Припхан. Разом із проректором із міжнародних зв'язків та стратегічного розвитку УКД Максимом Карпашем вона взяла участь у низці зустрічей із представниками університету Ексетера, зокрема з віцеректором із глобальної взаємодії Річардом Фоллеттом, директором відділу глобального партнерства Пітером Клеком, керівником глобального партнерства Джеймсом Смітом. За результатами зустрічей досягнуто домовленості щодо співробітництва університетів у навчальній та науковій сферах, а також сферах академічної мобільності студентів та викладачів. Зокрема, цьогоріч улітку кращі студенти університету зможуть безкоштовно взяти участь у підприємницькому таборі, що організовується Університетом Ексетеру, упродовж перебування в якому матимуть можливість виготовити власний бізнес-продукт. Важливими також є домовленості щодо співпраці в напрямку реалізації міжнародної програми спільних подвійних дипломів для студентів УКД - потужного кроку в інтернаціоналізації вищої освіти.

Як слушно наголошує Максим Карпаш, програма подвійних дипломів надасть можливість випускникам УКД здобути освітні компетентності не тільки від викладачів вітчизняного вишу, а й, зокрема, від викладачів британського Університету Ексетера. Безумовно, це підвищить якість підготовки випускників і дасть змогу за результатами навчання отримати дипломи двох університетів: УКД та Університету Ексетера (Велика Британія).

Окремі заходи впродовж візиту були присвячені розвитку програм гендерної рівності та їх подальшого впровадження в університетській спільноті. Зокрема, Ірина Припхан зауважила, що УКД став першим університетом у регіоні, що затвердив власний План гендерної рівності, де відображено мету, завдання, а також поетапно розписано заходи щодо реалізації гендерного аспекту. Саме тому корисними були зустрічі з професором Красимирою Цанєвою, яка є віцепрезиденткою і заступницею проректора з наукової роботи Університету Ексетера, де обговорили програму підтримки жінок у дослідницькій сфері на прикладі Університету Ексетера та залучення УКД до співпраці у вказаному аспекті, професоркою Френсіс Таммер, що займається розвитком групи гендерної рівності в Університеті Ексетера, Рей Престон та представниками її команди, які здійснюють заходи гендерної рівності в контексті програми Афіни Свон в університеті, Емілі Девіс, що є керівницею відділу студентського підприємництва.

В останній день візиту Ірина Припхан мала можливість відвідати Юридичну школу Університету Ексетера та обговорити питання тісної співпраці щодо навчання студентів-правників із професором Аурелем Сарі. Прикметно, що наукова діяльність Ауреля Сарі зосереджена на дослідженні права міжнародних конфліктів і безпеки, а також проведення військових операцій. Професор Сарі має багато публікацій у провідних наукових журналах, що тематично мають стосунок до права збройних конфліктів, угод про статус збройних сил, операцій із підтримки миру, міжнародного права, прав людини та правової бази європейської політики безпеки й оборони. А тому тема війни в Україні та можливих легальних механізмів її завершення також була предметом дискусії.

Загалом, програма візиту стала насиченою не лише в аспекті зустрічей, а й укладення домовленостей щодо подальшої співпраці УКД та Університету Ексетера в навчальній та науковій сферах, а також академічної мобільності студентів і викладачів.Сторони, таким чином, погодилися спільно розвивати нові проєкти, втілювати освітні та наукові ініціативи. Тематично нові форми співпраці стосуватимуться і юридичних практик, реалізації плану гендерної рівності в УКД, студентського підприємництва тощо.

Дізнатися більше