Магістри-дизайнери УКД – переможці VІI Міжнародного конкурсу екслібриса пам’яті Фелікса Кідера
17 червня 2024 01:06
Магістри-дизайнери УКД – переможці VІI Міжнародного конкурсу екслібриса пам’яті Фелікса Кідера

15-17 травня 2024 року на базі Херсонського національного технічного університету відбувся VІI Міжнародний конкурс екслібриса пам’яті Фелікса Кідера, покликаний сприяти розвитку творчого потенціалу студентської молоді та популяризації традицій книжкового знаку, участь у якому взяли студенти кафедри дизайну ЗВО «Університет Короля Данила».

Понад 200 робіт представили учасники з України, Польщі, Аргентини, Мексики, Чеської Республіки, Болгарії, Японії та Німеччини.

У номінації «Традиційний екслібрис» за результатами оцінювання журі дипломи І ступеня отримали студенти-магістри І курсу спеціальності 022 Дизайн УКД Софія Сметанюк та Юрій Ватаманюк; диплом ІІ ступеня одержала Анастасія Кустовська та диплом ІІІ ступеня − Вікторія Баб'юк.

Екслібрис – це маленький художньо оформлений штамп, який власник книги розміщує на внутрішній стороні її обкладинки або титульній сторінці. На екслібрисі зазвичай вказане ім'я або ініціали власника книги, а інколи також можуть бути зображені різноманітні малюнки чи символи, які відображають його особисті вподобання чи інтереси. Екслібриси використовуються для того, щоб позначити, кому належить книга, і часто стають об'єктами колекціонування завдяки своєму мистецькому оформленню.

Роботи студентів під керівництвом доцентки кафедри дизайну УКД Наталії Золотарчук виконані під час вивчення дисципліни «Мистецтво графіки» у техніці ліногравюри (лінорит). Виконання завдання «екслібрис» полягало в підготовці матеріалу від ескізування до гравіювання канви графічних ліній.

«Ми, колектив кафедри дизайну, пишаємося нашими талановитими магістрами, які не просто взяли участь у міжнародному конкурсі, а посіли всі призові місця в номінації «Традиційний екслібрис». Маленький розмір книжкового знака змушує творця бути лаконічним у створенні художнього образу, ретельно стилізувати зображення та уважно ставитися до вибору елементів і деталей. Мені особливо приємно, що один з екслібрисів переможців був створений за ініціативою здобувача Юрія Ватаманюка особисто для мене. Також висловлюємо вдячність Херсонському національному технічному університету за організацію конкурсу», - говорить завідувачка кафедри дизайну Ірина Матоліч.

Дізнатися більше