Лідерство УКД крізь призму міжнародної академічної мобільності
18 січня 2024 10:01
Лідерство УКД крізь призму міжнародної академічної мобільності

Якість навчання в УКД, рівень майстерності професорсько-викладацького складу, перспективність і висококваліфікованість фахівців із провідних спеціальностей, які користуються попитом на ринку праці не лише в Україні, але й за кордоном, уможливили здобути для Університету статус одного з найзатребуваніших освітніх закладів в Україні, про що свідчать результати вступної кампанії. Так, заступник міністра освіти та науки Михайло Винницький в етері “Українське радіо” зауважив: “Приватних закладів існує понад 100, проте не всі з них відомі завдяки своїй якості. Виняток становлять УКУ, Київська школа економіки, Університет Короля Данила в Івано-Франківську, Альфреда Нобеля у Дніпрі”.

УКД у кожному зі своїх напрямів роботи має вагомі здобутки, які, власне, становлять домінантні критерії під час вибору закладу для навчання чи співпраці.

Про особливості міжнародної діяльності ЗВО “Університет Короля Данила” розповів Максим Карпаш - проректор із міжнародних зв’язків та стратегічного розвитку, професор кафедри архітектури та будівництва, доктор технічних наук, професор.

У чому ж полягає пріоритетність якості освіти в Університеті Короля Данила?

В аспекті міжнародної академічної мобільності відповідно до Стратегії інтернаціоналізації ЗВО “Університет Короля Данила” заклад відкритий до співпраці з усіма країнами-членами Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та іншими високорозвиненими державами. З огляду на певні обмеження, які зумовлені військовим станом, міжнародна академічна мобільність здійснюється в гібридному форматі, не порушуючи норм
законодавства: уможливлюємо навчальні поїздки для студенток за кордон (Греція, Норвегія тощо), організовуємо заняття, на яких здобувачі мають змогу перейняти досвід від викладачів передових іноземних закладів освіти (у жовтні-листопаді 2022 року спільно з Технічним університетом Клуж-Напока було проведено International Training Week за участі викладачів румунського партнера, а у вересні 2023 року було запрошено доктора Річарда Томлінса з Університету Ковентрі (Великобританія)).

Наразі УКД уклав договори, угоди та меморандуми приблизно з 30 партнерами, із-поміж яких 15 - це заклади освіти: Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach (Польща), Elma Fachkräftemanagement GmbH (Німеччина), WSB University Toruń (Польща), Wyższa Szkoła Gospodarki (Польща), Wyższa Szkoła Zarządzania Ochroną Pracy w Katowicach (Польща), Educational Center “ABConsult Oppekeskus” (Естонія), Uniwersytet Rzeszowski (Польща), Batumi Shota Rustaveli State University (Грузія), Akadémia odborného vzdelávania Merkur (Словенія), Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Sługi Bożego Roberta Schumana (Польща), Dance World Cup, Polish Foundation “Institute of International Academic and Scientific Cooperation” (Польща), Fundacja ADD (Польща), Посольство України в Ліванській Республіці (Ліван), West Finland College (Фінляндія), University of Niš (Сербія), The Bucharest University of Economic Studies (Румунія), Katowice Business University (Польща), The Technical University of Cluj-Napoca (Румунія), Baltic International Academy (Латвія), Czech Universities (Чехія), Politehnica University of Bucharest (Румунія), Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (Словаччина), Turiba University (Латвія), Algoos Study Work and Travel LTD S.R.L. (Румунія), Azerbaijan State University of Economics (Азербайджан), Ss. Cyril and Methodius University in Skopje (Північна Македонія), Jamk University of Applied Sciences (Фінляндія), University of Exeter (Велика Британія), Šibenik University of Applied Science (Хорватія), Fundacja Inicjatyw Regionalnych i Międzynarodowych (Польща), Centrum Akademie Techniky (Чехія). Звісно, що така значна кількість партнерів УКД із передовими установами, організаціями свідчить не тільки про актуальність взаємодії між членами, але й про якість та складність здійсненої роботи на світовій арені командою міжнародного співробітництва Університету.

Окремим напрямком міжнародної діяльності УКД є участь у twining-проєкті з британським Університетом Ексетера під егідою Офісу Президента України та Cormack Consultancy Group, із якими підписано угоди: представники обох університетів є членами спільних заходів, а також підтримують зв’язки між різними кафедрами тощо.

Важливою також є грантова діяльність закладу, адже перевагою участі в проєктах як для студента, так і для викладача є власна професійна реалізація, оскільки здобувач має змогу застосувати теоретичні знання на практиці, дізнатись багато нового та сучасного. Не менш важливою є матеріальна складова в цьому аспекті, оскільки за участь у проєктах часто передбачена грошова плата, а співпраця уможливлює цікаві знайомства, залучення до здійснення нових грантів, продовження навчання чи досліджень тощо. Так, на кінець 2023 рік пишаємось співдією УКД у 6-ти проєктах, які реалізовані за кошти ЄС: ILCA, RETRIEVE, LuxHyVal, SH2AMROCK, CAMINO, H2COVE.

Університет дає можливість навчатися українському студентству за кордоном, для чого команда міжнародного співробітництва УКД здійснює тематичну розсилку представникам освіти щодо можливостей у рамках різноманітних програм, консультує, супроводжує процес подання заявок, сприяє в разі виграшу тощо. Наприклад, зараз заклад співпрацює з туристичними компаніями та AIESEC.

Що більше, наприкінці 2022 року Університет Короля Данила пройшов процедуру реєстрації в УДЦМО. Ми готові надати якісну освіту студентам з-за кордону, тому запрошуємо молодь навчатися за всіма акредитованими освітніми програмами, а ключовою перевагою УКД серед українських закладів освіти є порівняно низька вартість навчання та оплата за проживання в Івано-Франківську, висока кваліфікованість викладачів, чудові умови навчання та цікаве дозвілля, практична орієнтованість змістовного наповнення предметів тощо.

Для забезпечення високого рівня якості освітнього процесу та обміну досвідом Університет усебічно залучає викладачів до навчання за кордоном. Наприклад, професор Андрій Бойчук стажується в іспанському університеті за напрямком “Матеріалознавство”, доцентка Ірина Припхан стала стипендіаткою британської програми Cara, професор Віталій Надурак - стипендіатом у Канаді, а професор Максим Карпаш одержав стипендію в США для підтримки українських викладачів-дослідників. На кінець 2023 року Університет налічує понад 30 викладачів-учасників міжнародних проєктів. Ключовим для всіх нас є практична задіяність професорсько-викладацького складу в міжнародних проєктах, де партнером є Університет Короля Данила.

Вагомо, що наразі УКД веде перемовини з кількома європейськими університетами щодо відкриття програм подвійних дипломів, при цьому найбільш затребуваними для нас в цьому напрямку є економіка та підприємництво, туризм і готельно-ресторанна справа.

Високо оцінюючи міжнародну діяльність УКД загалом, Максим Карпаш зауважує: “Досвід УКД та інших успішних українських університетів зацікавлює європейських партнерів завдяки гнучкості та високій адаптивності до критичних умов. У час війни ми не здались, не припинили навчання, намагаємось працювати над підвищенням якості надання освітніх послуг, розширювати сфери роботи, у тому числі міжнародну”. Продовжує: “Особисто я брав участь у понад 25-ти міжнародних проєктах як виконавець та координатор, тому чітко сформував ключові компетентності - відкритість до співпраці, розуміння процесів пошуку партнерів та складання грантових заявок. Усе це результувало в доволі хороший відсоток виграних проєктів (15-20 %). Але найголовніше – працювати трошки більше, ніж інші, і тоді точно успіх буде досягнутий”.

Команда УКД докладає надзусилля в складний для країни час, забезпечуючи якісний підхід до викладання крізь призму міжнародного досвіду на основі розмаїтої матеріально-технічної бази, студентоорієнтованість із властивим їй практикоцентризмом, скерованих на подальше працевлаштування, - це одні з провідних критеріїв того континууму переваг, які властиві закладу та які, взаємодіючи, формують чітке розуміння того, що Університет Короля Данила - це один із лідерів серед приватних закладів вищої освіти в Україні.

Дізнатися більше