Правопросвітництво в громадах: особливості законодавства про місцеві вибори
28 вересня 2020 09:09
Правопросвітництво в громадах: особливості законодавства про місцеві вибори

Задля обговорення актуальних проблем виборчого процесу на місцевих виборах 2020 на Прикарпатті 28 вересня в приміщенні Університету Короля Данила відбувся круглий стіл на тему «Правопросвітництво в громадах: особливості законодавства про місцеві вибори».
Організаторами заходу виступити Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області, Університет Короля Данила та регіональне представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області.

Зі вступним словом виступив в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД в області Володимир Ковальчук: «Вибори 2020 року будуть складні, оскільки бюлетенів буде кілька. Наприклад, в одному бюлетені є список партій, де необхідно вибрати одну партію, в іншому – список кандидатів, далі ˗  вибори у мери та ОТГ, районні та обласні ради», ˗ зазначив він.

Проректор з розвитку та комунікацій Університету Короля Данила Олег Андрухів зазначив у виступі, що питання виборів до об’єднаних територіальних громад у період карантину є викликом для суспільства. «Дуже правильно, що такий захід проводиться на платформі вищого навчального закладу, оскільки це є простір в якому формується, обговорюється щось і те, що сьогодні напрацюється вами має лягти в світлі голови нашої молоді, які в майбутньому мають вирішувати нашу долю. Важливо, щоб молоді люди взяли участь у місцевих виборах», ˗ наголосив він.

 

Секретар Івано-Франківської міської територіальної виборчої комісії Тетяна Кучернюк-Сеньків розказала про організацію виборчого процесу на території Івано-Франківської ОТГ. Вона наголосила, що у ТВК делеговано людей фахових та з досвідом роботи  у комісіях. Станом на сьогодні в Івано-Франківську є 125 дільниць: 111 загальних дільниць і 14 спеціалізованих, які є у лікарнях. У період пандемії коронавірусу держава не забезпечила ні територіальну комісію, ні дільничні жодним засобом захисту.

Про загальні засади виборчого права поінформував голова Комітету виборців України в області Максим Лисюк. Він також зауважив, що з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції пропуск на виборчі дільниці буде обмежений, тож можливі черги. А також додав, що виборці можуть стикнутися із проблемами заповнення бюлетенів, тому необхідно проводити роз’яснювальну роботу з громадянами та проводити онлайн-навчання з членами виборчих дільничних комісій щодо якості роботи впродовж виборів.

«Бюлетень треба заповнювати чітко. Буде один зразок, якому треба слідувати. Важливо, що треба пам’ятати, поставити позначку навпроти політичної партії. Якщо буде позначка навпроти кандидата, а не буде позначено політичну партію, такий бюлетень буде визнаний недійсним», – сказав він.

Директор науково-дослідного інституту Університету Короля Данила Роман Луцький зазначив, що  питання навчання та правопросвітництва серед громадян Прикарпаття щодо виборчого законодавства на місцевому рівні є дуже важливим.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав громадянської мережі Опора в області Світлана Дем’янчук наголосила на проблемі доступності виборчих дільниць. Так, за її словами, наразі в Україні 5 тисяч виборчих дільниць недоступні для людей з інвалідністю.

Упродовж липня 2020 року відбувся моніторинг 17 виборчих дільниць в Івано-Франківській області. З них 16 виборчих дільниць звичайні, 1 – спеціальна (розташована у Івано-Франківській обласній психоневрологічній лікарні). З 17-ти дільниць 3 розташовані у містах, 13 – у селах та 1 – у селищі міського типу.
 

Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Христина Дзюбак наголосила, що жителі міста вперше отримали можливість голосувати за фактичним місцем проживання: тобто там, де вони проживають, а не там, де вони зареєстровані. «Такі заяви приймали з 1 липня по 10 серпня включно та отримали 510, які можна було подати і в електронному варіанті. Вперше змогли проголосувати на місцевих виборах і внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти. Важливі завдання перед відділом ˗ це підготувати списки виборців та запрошення. Відповідно попередні списки виборців – до 13 жовтня включно, а уточнені списки – до 22 жовтня», ˗ сказала вона.

За інформацією, що надано Опорі від органів державної влади області: вище 1 поверху ˗ 56; не обладнані пандусами ˗ 137; додаткове освітлення відсутнє ˗ 276; кабінки для людей з інвалідністю не встановлені ˗ 172          ; у аварійному стані ˗ 1.

Загалом, варто відзначити 3 основні проблеми у ракурсі доступності до виборчих дільниць малодоступних груп населення:

– старі будівлі, де розташовані виборчі дільниці, не відповідають вимогам щодо доступності для маломобільних груп населення і їх важко переобладнати. Інколи перенести виборчі дільниці ˗ немає куди;

– у містах ˗ велика кількість виборців та не вистачає приміщень для голосування. Тут найяскравіший приклад ˗ м. Івано-Франківськ. За словами заступника керуючого справами Андрія Лиса, у мікрорайонах Пасічної, Каскаду, Позитрону, БАМу та Калинової Слободи чисельність виборців є дуже великою ˗ більшою, ніж дозволено нормами відносно величини дільниць (середні, великі). Зараз у цих мікрорайонах шукають приміщення, розглядають використання дитячих садків і прогнозують серйозні конфлікти із батьками та працівниками дитсадків (через карантин);

– нівелювання проблеми місцевою владою. Така ситуація, переважно, у селах: там люди з інвалідністю голосують вдома, відтак, місцеві посадовці вважають, що проблем із доступністю до виборчих дільниць немає ˗ бо немає відповідної категорії виборців, які приходять на дільниці.

Дізнатися більше