«Бесіди та співанки» в Університеті Короля Данила: бережемо пам'ять про депортацію українців
09 вересня 2024 04:09
«Бесіди та співанки» в Університеті Короля Данила: бережемо пам'ять про депортацію українців

Щороку 9 вересня вшановуємо пам'ять про депортацію українців із Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини. 9 вересня 1944 року в Любліні СРСР та Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням». Цей день нагадує про трагічні події, коли тисячі наших співвітчизників були насильно виселені з рідних земель, змушені залишити власні оселі та родинні обійстя.

Авторка ідеї проведення заходу, заслужена артистка України, викладачка УКД Галина Баранкевич наголошує: «Добровільне визволення стало вимушеною, жорстокою депортацією. Це стало початком втрати споконвічних земель і поневірянь українців. Губилася мова і культура, залишалася винятково памʼять».

Таке дійство — це змога почути історії відомих франківців про депортацію їхніх родин і вшанування памʼяті своїх предків, послухати автентичні лемківські пісні у виконанні відомих артистів: учасниць проєкту «ЕТНОФОРМАЦІЯ» — заслуженої артистки України Галини Баранкевич та Ксенії Пранничук, музичного колективу «Dejavu music», Національного академічного ансамблю пісні і танцю «ГУЦУЛІЯ», фронтмена гурту «КораЛЛі» Мишка Адамчака та інших.

Заходи такого формату важливі і для студентів Університету Короля Данила. Адже молодому поколінню потрібно знати історію своєї держави, адже це частина спільної спадщини та водночас урок, який нагадує про цінність свободи, ідентичності та права на свою землю.

«Університет Короля Данила залюбки стає майданчиком проведення дійств, що стверджують українську самобутність. Допоки ми будемо навчати студентів і пізнавати спільно нашу історію, ми будемо нацією», — зауважив перший проректор УКД Михайло Косьмій.

Категорія
Дізнатися більше