Цілі освітніх програм та прогнозування результатів навчання УКД
08 січня 2024 08:01
Цілі освітніх програм та прогнозування результатів навчання УКД

Про особливості розробки, систематичний моніторинг та оновлення цілей освітніх програм та прогнозованих результатів навчання, відображення ОП тенденцій розвитку відповідних спеціальностей та запитів ринку, врахування регіонального та галузевого контексту, імплементацію програм зовнішньої і внутрішньої академічної мобільності, матеріально-технічні ресурси університету - розповідає проєктна менеджерка кафедри управління та адміністрування, експерт НАЗЯВО Наталія Гавадзин.

Чому УКД кращий? УКД – це екосистема, яка формує успішних та підприємливих особистостей крізь призму навчання впродовж життя. Усі програми, за якими здобувають освіту студенти, є унікальними, а їхні цілі відповідають місії і стратегії УКД та відображають цінності ЗВО, а саме: любов і взаємоповагу, свободу думки, відкритість і прозорість, відповідальність, інноваційність та креативність, активну громадянську позицію, сталий розвиток суспільства.

Під час розробки, постійного моніторингу та оновлення цілей освітніх програм та результатів навчання беруться до уваги пропозиції зацікавлених сторін: внутрішніх стейкхолдерів (науково-педагогічних працівників, здобувачів освіти, членів органів студентського самоврядування, керівництва УКД) та зовнішніх (фахівців-практиків, експертів галузі, представників академічної спільноти, випускників, потенційних роботодавців), а також – вимоги Стандартів вищої освіти й досвід вітчизняних та іноземних закладів освіти.

Цілі та програмні результати навчання за всіма освітніми програмами УКД відображають тенденції розвитку відповідних спеціальностей та запити ринку праці, враховують галузевий та регіональний контекст.

Освітні програми УКД забезпечують формування компетентностей, визначених відповідними Стандартами вищої освіти, та передбачають обов`язкову практичну підготовку і тренінг-курси, до проведення яких запрошуємо завперш фахівців-практиків. Кожен здобувач освіти у процесі навчання реалізовує право вільного вибору навчальних дисциплін, що уможливлює формування індивідуальної освітньої траєкторії та дозволяє розвивати не тільки HardSkills, але й SoftSkills.

В УКД імплементуються програми внутрішньої та зовнішньої академічної мобільності як для студентів, так і для науково-педагогічних працівників. Визнання результатів навчання, здобутих студентами в інших ЗВО та неформально, регульовано відповідними документами, і такий досвід практикується за всіма освітніми програмами та є доступним для кожного учасника освітнього процесу.

Серед форм і методів навчання науково-педагогічні працівники закладу використовують здебільшого класичні (із обов`язковою ілюстрацією навчального матеріалу), однак пріоритетними є й інтерактиви (кейс-стаді, мозковий штурм, робота в командах та ін.), що відповідають вимогам студентоцентричного підходу та принципам академічної свободи. Усі учасники освітнього процесу УКД забезпечені корпоративними акаунтами із доменом ukd.edu.ua, що надає доступ до Системи дистанційної освіти – освітньої платформи з необхідною навчальною інформацією.

Семестровий контроль знань здобувачів освіти у формі екзамену/заліку проводиться через комп'ютерне тестування без змоги впливу викладача на підсумковий результат, що унеможливлює прояви порушень академічної доброчесності з боку науково-педагогічних працівників. УКД активно популяризує академічну доброчесність серед здобувачів освіти шляхом організації відповідних тренінгів для формування корпоративної культури.

В університеті ефективно функціонує Центр внутрішнього забезпечення якості вищої освіти, який очолює проректор із забезпечення якості вищої освіти та цифрової трансформації.
Основний функціонал Центру охоплює моніторинг освітньої діяльності, організацію опитування усіх учасників освітнього процесу щодо питань якості освіти, формування аналітичних довідок для ефективного управління якістю освіти в УКД, контроль за дотриманням принципів академічної доброчесності. До роботи Центру активно залучені здобувачі освіти, члени органів студентського самоврядування, випускники, представники роботодавців.

Навчання в УКД синтезоване з дослідженнями та тісно пов`язане з процесами інтернаціоналізації, про що свідчить проєктна діяльність закладу. За всіма спеціальностями організовуються наукові конференції, симпозіуми, форуми, семінари, дискусії всеукраїнського та міжнародного рівнів.

Команда УКД – це команда професіоналів, які постійно навчаються, розвиваються, удосконалюються (часто паралельно працюючи у предметній області). УКД сприяє професійному зростанню викладачів та стимулює викладацьку майстерність через матеріальне заохочення та нематеріальну мотивацію. Однак цей факт не обмежує залучення до аудиторних занять та освітнього процесу професіоналів-практиків, експертів галузі, представників роботодавців, що активно відображається на офіційному сайті закладу та на офіційній сторінці УКД та сторінках кафедр у соціальних мережах.

Матеріально-технічні ресурси університету забезпечують досягнення визначених цілей та програмних результатів навчання. Умови навчання та роботи в УКД є комфортними та безпечними. Усі навчальні аудиторії обладнані мультимедійним обладнанням та необхідним програмним забезпеченням, є спортивний майданчик просто неба, 4 конференц-зали, зони відпочинку, дві кав'ярні, їдальня, медпункт, бібліотека і, що найважливіше в умовах війни, облаштовані два бомбосховища. На території УКД є постійний доступ до безкоштовного Wi-Fi.

Освітню, організаційну, інформаційну, консультативну та соціальну підтримку здобувачів вищої освіти здійснює деканат суспільних і прикладних наук, відділ соціально-виховної роботи, відділ маркетингу та зв`язків із громадськістю, навчально-методичний відділ, Центр кар`єри та інші структурні підрозділи УКД.

Університет Короля Данила – це інноваційний простір, що формує освітні тренди!

Категорія
Дізнатися більше