Практика на підприємствах в умовах карантину: особливості формату, враження, перспективи
05 червня 2020 05:06
Практика на підприємствах в умовах карантину:

Університет Короля Данила взаємодіє з роботодавцями та надає студентам можливості вдосконалення отриманих знань на практиці. Завдяки цьому студент вже під час навчання стає активним учасником освітнього процесу, і професіоналом, який володіє актуальними компетентностями та є конкурентоспроможним на ринку праці.

Карантин звісно вніс певні корективи у проходження практики студентами, але не завадив їхній реалізації. Лише змінив форму. Адже потрібно було не просто забезпечити студентам належний рівень практики, а й подбати про їхню безпеку та безпеку їхніх рідних. Ми поспілкувались зі студентами УКД, що проходили практику на підприємствах та з проректором УКД зі взаємодії з ринком праці Наталією Романюк та дізнались чи є ефективною онлайн практика, для чого освіті співпрацювати з ринком праці та які унікальні пропозиції роботи отримує молодь під час навчання завдяки практиці.

практика

Проректор УКД зі взаємодії з ринком праці Наталія Романюк переконана, що замінити живе спілкування онлайном неможливо. Але в умовах сьогодення таке рішення було оптимальним.

«Зважаючи на вже успішний досвід роботи викладачів в онлайні й високу організованість всіх учасників освітнього процесу – нам це вдалось швидко, якісно і зрозуміло для студента! Наступний етап – це можливості проходження практики дистанційно. До прикладу, на такий формат виробничої практики погодилась Івано-Франківська Торгово-Промислова Палата, представники якої спілкувались зі студентами і викладачами кафедри з допомогою HangoutsMeet. Також, нам на зустріч пішла ТОВ Фірма «Надія», найпотужніший представник готельного бізнесу регіону.

Завдяки налагодженим партнерським стосункам Університету і ТОВ Фірма «Надія», – студенти спеціальності готельно-ресторанна справа проходили практику в онлайн-режимі. Основою для такої форми практики є метод кейс-стаді, який реалізувався через виконання студентами індивідуальних завдань», — пояснює Наталія Дмитрівна.

Саме такий підхід Наталія Дмитрівна вважає найефективнішим в умовах дистанційного навчання, адже роботодавці пропонують студентам реальні ситуації, які потрібно якісно вирішити. Такий підхід дозволяє навіть в умовах карантину організувати практику не лише з метою повноцінного виконання навчального плану – а й зробити її ефективною.практика

«Проходження практики є важливою складовою освітнього процесу, яка не лише підвищує рівень підготовки, а й визначає готовність до самостійної трудової діяльності. Я задоволена, що мені випала можливість проходити практику у банку та детально розглянути банківську діяльність», – вважає студентка УКД Миндюк Юлія.

За словами пані Наталії, студенти після практики на підприємствах потрапляють в кадровий резерв компанії, або навіть одразу отримують пропозиції майбутнього працевлаштування. УКД пропонує студентам безліч варіантів проходження практики (договорів співпраці є близько 80-ти з різними підприємствами, установами місцевого і регіонального рівня). практикаДо прикладу, цьогоріч серед баз практики були: кав'ярня «Фабрика Кави», ресторан «Галерея смаку», ТОВ Фірма Надія, бутик готель «Фонтуш», готелі «Водограй Карпат», «ЕкоКарпати», «Княжий Град», хостел«Галіція», туристичні оператори «Кей», «Еней», «West.Rest», «Апельсин», «Anex Tour», компанія «Calypso.Tour.ua», спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму ПРаТ «Івано-Франківськтурист», філія «Дитячий заклад санаторного типу ЛОК «Верховина», ПриватБанк, Івано-Франківська торгово-промислова палата, Промприлад.Реновація, АТ ОТП Банк, ТОВ ГІППО 6408, ТОВ ЛІГОС, бюро перекладів «40 мов», Blago.developer, Управління архітектури, дизайну і містобудівної діяльності, друкарні «Отто Ганс», «Друкарка», «Foliant», видавництво «Симфонія», редакції газет «Галичина», «Західний кур'єр», «Галицький кореспондент», UA: КАРПАТИ й т.д. практика

Частина з цих баз практики працювала зі студентами в режимі онлайну, що особливо стосується галузі туризму і готельно-ресторанної справи; частина погодилась на реальну практику з дотриманням карантинних вимог безпеки, про що студенти також були проінформовані під час проходження інструктажів з техніки безпеки перед початком практики. Тому, звичайно, ймовірність працевлаштуватись після проходження практики є досить високою. Все залежить від наполегливості студента, його зацікавленості працювати, бути корисним і результативним. 

Університет Короля Данила пишається налагодженою співпрацею з лідерами ринку, такими як ПриватБанк та потужними локальними проєктами «Тепле місто», Промприлад.Реновація.Практика на підприємствах в умовах карантину:

«Відкритість до співпраці такого рівня підприємств зі складовою соціальної відповідальності допомогла нам організувати практику для студентів університету на цих базах. Студентам дуже важливо бачити реальні процеси, розуміти специфіку їхнього фаху, розуміти бізнес «з середини». Ми вдячні керівництву підприємства за готовність працювати зі студентами. Це важливі процеси як для університету, так і для бізнесу, я вважаю. І впевнена, співпраця в цьому напрямі продовжиться», – говорить Наталія Романюк.

практикаСтуденти такими можливостями задоволені. «Мені пощастило проходити практику від УКД на Промприлад.Реновація. Я дуже рада, адже це чудова перспектива на майбутнє, Промприлад – проєкт майбутнього, він продовжує оновлюватись і через декілька років стане платформою якою захоплюватимуться та братимуть приклад звідусіль», - розповіла студентка четвертого курсу спеціальності «Філологія» Христина Скотник.

За словами проректора УКД по взаємодії з ринком праці Наталії Романюк, для університету справді важливою є реальна співпраця, а не формальність. Її результати будуть якісними, й стануть рушієм змін не лише в освітніх програмах – але й у свідомості викладача і студента.

«Ми не просто повинні рухатись паралельно, нам важливо говорити однією мовою. А в нових умовах настільки змінного середовища, кризових явищ, глобальних економічних тенденцій – освіта формує бізнес, і навпаки. Це стійка взаємозалежність, яку ми в цей час реалізовуємо, як підприємницький університет, що підтверджують наші стратегічні напрями», - підсумувала Наталія Дмитрівна.

Категорія
Дізнатися більше