В УКД відбувся семінар підвищення кваліфікації для вчителів правознавства та історії України - «Виклики сучасної шкільної освіти»
26 січня 2024 10:01
В УКД відбувся семінар підвищення кваліфікації для вчителів правознавства та історії України - «Виклики сучасної шкільної освіти»

25 січня на запит Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради в Університеті Короля Данила відбувся семінар підвищення кваліфікації для вчителів правознавства та історії України - «Виклики сучасної шкільної освіти».

У межах заходу висвітлювалося три тематичні блоки: «Штучний інтелект у допомозі вчителю» (спікер - проректор із забезпечення якості освіти та цифрової трансформації УКД Любомир Ілин), «Юридична відповідальність неповнолітніх» (спікер - проректор із розвитку людського капіталу УКД Олександр Острогляд), «Грантове навчання для обдарованої молоді України» (спікерка - проректорка із соціально-виховної роботи УКД Іванна Бабецька). Захід став можливим за сприяння консультанта Центру професійного розвитку педагогічних працівників Івано-Франківської міської ради Оксани Шищак-Качак.

«Для сучасної освіти загалом і педагога зокрема технології на основі штучного інтелекту є одночасно викликом і загрозою. Власне, коли під час тренінгу ми попросили три найпопулярніші застосунки - чат GPT, Google Bard, Microsoft Copilot вказати перспективи їх застосування в освіті, всі вони виокремили як свої переваги, так і недоліки та ризики. Серед загроз найсуттєвішим можна вважати руйнацію комунікативної навички та сповільнення процесів соціалізації. Однак, переваг значно більше - це і вдосконалення методів навчання, оволодіння новими навичками, індивідуалізація навчання, економія часу тощо. Цифрові технології є вагомим складником сучасної освіти, тому тільки їх опанування дозволить педагогові бути сучасним, актуалізувати знання учнів, тримати у фокусі їхню увагу», - відзначив опісля зустрічі кандидат історичних наук, доцент кафедри архітектури та містобудування Любомир Ілин.

Він також висловив сподівання з приводу того, що подана інформація щодо застосування ШІ в освіті заохотить учителів міста та області невдовзі пройти курс підвищення кваліфікації в УКД і дасть змогу більш якісно використовувати сучасні цифрові інструменти під час занять.

«Розповідаючи учасникам зустрічі про юридичну відповідальність, зосередився в основному на висвітленні особливостей цивільної, адміністративної, кримінальної відповідальності учнів загалом. Йшлося також і про специфіку юридичної відповідальності всіх учасників освітнього процесу, зокрема щодо аспектів булінгу та мобінгу. Основний акцент стосувався запобігання протиправним діям, оскільки саме конструктивна співпраця всіх учасників освітнього процесу може створити безпечне середовище», - резюмував кандидат юридичних наук, професор кафедри права та публічного управління Олександр Острогляд.

Категорія
Дізнатися більше