Студенти УКД створюють проєкти по відновленню первісного вигляду старовинних церков
28 грудня 2021 12:12
Студенти УКД створюють проєкти по відновленню первісного вигляду старовинних церков

Цікавими і унікальними проектами займаються студенти 4-курсу спеціальності «Архітектура та містобудування» Університету Короля Данила. Молодь досліджує історію будівництва старовинних церков Прикарпаття та розробляє проєкти по відновленню первісного вигляду храмів.

Запропонував студентам тематику таких проєктних робіт їхній викладач Андрій Савчук. «Я викладаю «Архітектурне проєктування» для студентів 4-курсу і у програмі передбачено проєктування сакральних будівель. Також маю сентименти до питань реставрації і збереження сакральної спадщини в нашому регіоні. У нас багато церков, але їх доволі швидко знищують невдалими ремонтами. Я запропонував студентам із сільської місцевості, якщо у селі є старі дерев’яні церкви, провести певну архітектурну інвентаризацію і зробити пропозицію по реставрації, власне, по відновленню первісного вигляду церкви. Тобто, як курсовий проект, студенти можуть провести наукове дослідження, як первісно виглядала певна церква та візуалізувати проект», – розповідає Андрій Савчук. За його словами, найтиповіші випадки нищення церков, це застосування неавтентичних матеріалів, зокрема золотої бляхи, інших блискучих металів, а ще гірше – недотримання технологій, коли по старій блясі набивають нову. Більшості сакральних об’єктів – понад 100 років, у них може бути пошкоджена деревина, тощо. А коли при ремонті стіни та дах не розкривають, не досліджують, не обробляють антисептиками, а ще більше навантажують, це призводить до значно гірших наслідків. Тобто зовні церква виглядає непогано, а зсередини відбуваються руйнівні процеси.

Один із справді вражаючих проєктів – дерев’яний макет церкви, який зробила студентка 4-курсу спеціальності «Архітектура та містобудування» Тетяна Ілійчук. Дівчина розповідає, що створювала його майже місяць і їй в такій масштабній роботі допомагав батько. «Коли ми почали вивчати сакральну архітектуру, то наше завдання полягало в тому, щоб або зробити новий об’єкт, або провести реконструкцію існуючого. Я родом з села Устеріки Верховинського району, де є церква Вознесіння Господнього. Провівши обміри, я зробила свій проєкт. Зараз уся наша церква до другого поверху оббита бляхою, вікна замінені на металопластикові, засклені ганки. Тому я створила проєктну пропозицію, аби повернути церкві автентичний вигляд. У проєкті я замінила вікна на дерев’яні, дослідила, що колись церква була перекрита не гонтою, як зазвичай інші старовинні церкви, а цинком, у макеті другий поверх зробила із дерева, ганки не засклені, а відкриті», – каже Тетяна.

Категорія
Дізнатися більше