ХI Міжнародна наукова конференція “Студентські наукові дискусії поза форматом”
11 квітня 2024 03:04
ХI Міжнародна наукова конференція “Студентські наукові дискусії поза форматом”

11 квітня відбулася ХI Міжнародна наукова конференція “Студентські наукові дискусії поза форматом”. Учасниками заходу стали студенти з різних університетів України, в тому числі Університету Короля Данила, а також Великої Британії.

Перший проректор Михайло Косьмій відзначив, що проведення конференції уможливило гуртування молоді з різних куточків світу та України. Дослідники представили осучаснене бачення щодо розвʼязання актуальних проблем науки з різних галузей знань гуманітарного та прикладного характеру.

“Найбільш цінною є особиста комунікація учасників у час війни, тому пишаємося, що вже вкотре нам вдалося на базі УКД організувати для студентів науковий захід такого штибу”, — вважає Михайло Косьмій.

У заході взяли участь 90 студентів Університету Короля Данила, 2 студентів — ПВНЗ “Буковинський університет”, 18 — Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та студент Бірмінгемського університету Володимир Лазаренко, який приєднався до дискусії онлайн.

Студентка 2-го курсу Приватного вищого навчального закладу “Буковинський університет” Зеля Роміна з міста Чернівці підготувала доповідь англійською мовою на тему “Features of the human rights protection mechanism”.

“Вражена масштабами актуальності тематики цієї конференції та й взагалі університету. Надзвичайно радію, що в нашій країні є такі прекрасні науковці та університет, який відкриває двері для можливостей”, — наголосила Зеля Роміна.

Резиденткою Зелі Роміни є декан юридичного факультету Буковинського університету Стелла Кельбя, яка також завітала на конференцію. За її словами, на заході були підняті актуальні питання сучасної юриспруденції.

“Університет Короля Данила славиться на весь Захід України своїми науковими здобутками, широкою культурою та якісною підготовкою здобувачів вищої освіти. Саме тому, коли випала нагода взяти участь у конференції, яку організовував цей університет, студенти ПВНЗ "Буковинський університет" вирішили взяти участь та підготувати доповіді. До участі залучено студентів юридичного факультету Зелю Роміну та Келю Івана”, — розповіла доцентка.

Конференція мала вісім секцій:

1. Внутрішні та міжнародні механізми захисту прав людини в умовах воєнного стану.
2. Фактчекінг під час війни: соціальні мережі. Мовно-літературні виклики сучасності. Плекання ментальної енергії в умовах війни.
3. Дизайн та мистецтво.
4. Управління та адміністрування.
5. Актуальні проблеми історії і теорії українського та світового естрадно-вокального мистецтва.
6. Тенденції та інновації в архітектурі й будівництві.
7. Інформаційні технології.
8. Крафтовий бізнес Карпатського туристичного регіону України.

На секції «Внутрішні та міжнародні механізми захисту прав людини в умовах воєнного стану», яку очолила викладачка УКД Ірина Припхан, виступило 27 спікерів. Доповіді студентів присвячені аналізу чинного законодавства України у сфері прав і свобод людини в умовах запровадження правового режиму воєнного стану, а також міжнародних стандартів, що тягне за собою обмеження конституційних прав і законних інтересів людини і громадянина. Актуальність тематики викликана насамперед реаліями сьогодення, які пов’язані з повномасштабним вторгненням рф на територію України, що ставить перед державою першочергове завдання – збереження людини, її життя і здоров’я, честі й гідності, недоторканності, які визнаються, відповідно до Конституції України, найвищою соціальною цінністю в державі.

Доцентка кафедри іноземної філології та бізнес комунікацій Ольга Петрів розповіла, що їхня секція “Фактчекінг під час війни: соціальні мережі. Мовно-літературні виклики сучасності. Плекання ментальної енергії в умовах війни” об'єднала талановитих студентів з різних галузей: філологія, журналістика, психологія.

“Як показали теми доповідей, молоді дослідники тримають руку на пульсі життя, оскільки цікавляться сучасними проблемами: засилля англізмів в українській мові, ментальна рівновага під час війни, протидія фейкам в інформаційному просторі та інші. Виступ на студентській конференції — це можливість проявити себе, сформувати коло однодумців, а також зробити свій внесок в українську науку”, — наголосила Ольга Петрів.

Окрім студентів, секцію “Крафтовий бізнес Карпатського туристистичного регіону України” відвідали запрошені гості — засновник “Карпатської Еко Пасіки” Михайло Майгутяк і засновниця “Станіславської сироварні” Наталія Пальчак.

“Крафт — це завжди про якість, безмежну любов і задоволення роботою та власною справою, адже кожен крафтовий виробник вкладає в свою справу найкраще, свої емоції та душу. Якщо це продукт харчування, то склад продукту корисний, якщо одяг, аксесуари чи інші вироби, то це завжди натуральні екологічні матеріали, основна перевага крафту — це його якість, а також він є ідентифікатором нашої ідентичності та може стати основним рушієм розвитку туризму Прикарпаття”, — відзначила Наталія Пальчак.

На завершення конференції учасникам вручили сертифікати.

Категорія
Дізнатися більше