6 порад, щоб розвинути навичку критичного мислення
05 лютого 2024 02:02
6 порад, щоб розвинути навичку критичного мислення

Критичне мислення — це вміння ставити під сумнів свої висновки та рішення, це здатність оцінювати їх раціональність та міркувати дисципліновано, ясно і неупереджено, з опертям на докази.

Критичне мислення — не якийсь особливий талант, а навичка, яку може здобути та вдосконалити кожен. Усі ми в різних ситуаціях певною мірою використовуємо критичне мислення, інше питання — наскільки якісно.

«Ця навичка невипадково належить до однієї з найбільш затребуваних у сучасному суспільстві. По-перше, тому, що нам доводиться ухвалювати все більш складні рішення та обробляти велику кількість інформації щодня. Без критичної оцінки своїх думок існує високий ризик допустити помилки, які дорого нам коштуватимуть. По-друге, на жаль, інформаційні війни стали нашою буденністю. Нам, українцям, це відомо дуже добре, адже фактично щодня ворог намагається поширювати дезінформацію, яка покликана послабити наш спротив. Тому вміння виявляти фейки та протистояти їм - необхідна умова перемоги в цій війні», - відзначає професор кафедри права та публічного управління УКД Віталій Надурак.

Університет Короля Данила пропонує вам 6 порад, щоб розвинути навичку критичного мислення:

1. Зробивши висновок, запитайте, на чому він ґрунтується. Не приймайте якоїсь думки за правду тільки тому, що вона вам подобається чи здається достовірною. Висновки мають ґрунтуватись на доказах, а не на почуттях чи вподобаннях.

2. Одним з основних сигналів того, що існує ризик ухвалити некритичне рішення, є наявність сильних емоцій та почуттів. Надмірна емоційність має стати показником, що сповіщає про високий ризик помилки. Отож, якщо маєте можливість, уникніть у такій ситуації будь-яких серйозних висновків та рішень.

3. Шукайте нову інформацію. Ознайомлюйтеся з різними джерелами — це допоможе розширити розуміння світу та покращити навички критичного мислення. Оцінюючи аргументи, шукайте логічні помилки, недоліки в міркуваннях та упередження. Так ви зможете визначити сильні та слабкі доводи суперечки, щоб зробити обґрунтований висновок.

4. Прискіпливо оцінюйте джерела. Прочитавши допис чи статтю, якою хтось поділився в соцмережах, або ж отримавши дані, пов'язані з роботою, запитуйте себе про те, хто є джерелом цієї інформації та чому ви маєте йому довіряти.

5. Розглядайте декілька точок зору. Кожен керується власними мотивами. Тому, коли хтось надає вам інформацію, подумайте, чи є інші сторони історії, і спробуйте з'ясувати їхню точку зору.

6. Будьте допитливими. Часто некоректні висновки та рішення ми робимо просто тому, що полінувались поставити кілька уточнювальних запитань, які б допомогли нам виявити інформацію, що була легко доступною і критично для нас важливою.

Пам’ятайте: критичне мислення має стати для вас повсякденною навичкою.

Категорія
Дізнатися більше