Втрачене дитинство: як допомогти дитині через захист її прав
11 квітня 2023 02:04
Втрачене дитинство: як допомогти дитині через захист її прав

«Втрачене дитинство: як допомогти дитині через захист її прав» — захід, організований студентським науковим товариством та науковим гуртком кафедри права «Студії прав людини», відбувся сьогодні в УКД.

В обговоренні прав дітей у часі війни взяли участь працівниця Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмила Непийвода, начальниця відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Івано-Франківської обласної прокуратури Наталія Фільварок, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності УДПЛ НП України, старший лейтенант поліції Марія Кравецька, начальниця служби у справах дітей Івано-Франківської міської ради Ірина Рохман, завідувачка сектору здійснення державного контролю за дотриманням прав дітей Головного управління Національної соціальної сервісної служби в Івано-Франківській області Віталія Попович, директор Івано-Франківського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей, засновник Центру психологічної допомоги дітям Василь Серденько. Модераторка заходу - проректорка з наукової роботи, професорка кафедри права, докторка юридичних наук УКД Людмила Андрусів.

Йшлося також про здійснення державного контролю за дотриманням прав дітей, забезпечення прав дитини органами Національної поліції, повноваження ювенального прокурора у захисті прав дітей та протидії насильству, особливості роботи центрів психологічної допомоги дітям у часі війни.

Особливу увагу було зосереджено на висвітленні аспекту забезпечення захисту дітей від насильства, зокрема психологічного, розглянуто проблеми, пов’язані з воєнними злочинами стосовно дітей: втягнення та використання дітей в збройних конфліктах, їхнє незаконне переміщення, депортація, викрадення, каліцтва. Крім того, у ході дискусії відзначено, що військові дії мають негативний вплив на здоров'я й розвиток дітей та обмежують можливість здобуття освіти, надання медичної допомоги та соціальної підтримки. На жаль, такі обмеження стосуються як дітей, які перебувають на територіях, де ведуться бойові дії, так і дітей, які через військові дії покинули Україну та тимчасово проживають за її межами.

Категорія
Дізнатися більше