Система аварійного живлення при вимкненні світла: студент УКД презентував власний проєкт
25 червня 2024 02:06
Система аварійного живлення при вимкненні світла: студент УКД презентував власний проєкт

Система аварійного живлення при вимкненні світла: студент УКД презентував власний проєкт

Студент 1-го курсу спеціальності 121 Інженерія програмного забезпечення, учасник гуртка робототехніки Андрій Ванджуляк досліджує інноваційні системи аварійного енергозабезпечення для житлових приміщень, спрямовані на забезпечення незалежності від централізованого електропостачання під час аварійних ситуацій.

Ворог може масованими атаками завдати шкоди нашим енергетичним об’єктам і на певний час вивести їх з ладу. Це спричиняє вимкнення світла в окремих місцевостях від кількох годин до кількох діб. Альтернативою дизельним і бензиновим генераторам є застосування інверторних систем з акумуляторами, дослідженням ефективності яких і займається Андрій Ванджуляк. Він працює над створенням бюджетних систем аварійного енергопостачання, які б могли забезпечити роботу газового котла та малопотужного LED-освітлення в помешканні протягом кількох годин.

Основним елементом системи студент рекомендує обирати гелеві акумулятори, які відзначаються високою безпечністю та доступною ціною, що дозволяє використовувати їх у житлових приміщеннях. Для перетворення збереженої енергії в корисну форму використовуються інвертори, здатні забезпечити необхідну потужність для роботи газового обігрівача та освітлення. Андрій Ванджуляк вивчив різноманітні моделі інверторів, зокрема, рекомендує взяти до уваги надійні китайські інвертори Pure sine wave.

Третя складова системи — це зарядний пристрій для акумулятора. Щоб заряджання відбувалося з максимальною швидкістю і при цьому не шкодило акумулятору, досліджено кілька пристроїв, із яких вибрано інтелектуальний зарядний пристрій Smart Battery Charger 12 В, 6 А.

Проєкт має на меті ухвалення доступних та ефективних рішень для мешканців багатоповерхових будинків, які часто обмежені у використанні традиційних дизельних чи бензинових генераторів. Ініціатива студента показує потенціал для подальшого розвитку альтернативних джерел енергії в міському житті.

Категорія
Дізнатися більше