Презентація збірника за матеріалами виїзної науково-практичної конференції «Церква Параскеви у селі Космач. Минуле. Теперішнє. Майбутнє»
22 лютого 2024 01:02
Презентація збірника за матеріалами виїзної науково-практичної конференції «Церква Параскеви у селі Космач. Минуле. Теперішнє. Майбутнє»

Зберегти сакральну спадщину Прикарпаття: викладачі й студенти УКД презентували збірник за матеріалами виїзної науково-практичної конференції «Церква Параскеви у селі Космач. Минуле. Теперішнє. Майбутнє».

У межах презентації відбувся показ відеопроєкту церкви згідно з матеріалами, які вдалося оцифрувати за архівами архітектора Зеновія Соколовського, а також демонстрація 3D-проєкту церкви Святої великомучениці Параскеви, який згодом планують утілити в селі.

Збірник «Церква Параскеви у селі Космач. Минуле. Теперішнє. Майбутнє» опублікований 13 січня 2024 року і містить 14 тез, що відображають різні аспекти функціонування й значення церкви в житті громади. Видання дозволяє глибше пізнати історію, традиції, архітектурні особливості, конфесійну приналежність церкви, розповідає про унікальність іконостаса, руйнацію храму та розкриває його роль у збереженні сакральної спадщини суспільства.

Серед запрошених гостей - перший проректор УКД Михайло Косьмій, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри архітектурного проєктування Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка» Микола Габрель, генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Олійник, заступниця голови Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України Ольга Терешкун, житель села Космач Дмитро Кіщук та керівник ГО «Територія Карпат» Василь Книшук, студенти й викладачі УКД.

У ході дискусії Микола Габрель акцентував на актуальності таких проєктів та важливості збереження християнських цінностей, які сповідує, зокрема, Університет Короля Данила, згадав також про основоположника таких цінностей - першого ректора УКД, отця Івана Луцького.

«Зараз, як ніколи, потрібно цінувати власну історичну спадщину, берегти та відновлювати її. Крім того, важливо до цього залучати молоде покоління, прищеплюючи любов до рідного, історії та надбань нації. Історія – це не лише минуле, а й основа для майбутнього, яке будуємо разом. Сакральна архітектура, особливо пам’ятки гуцульського краю, - це відбиття нашої індивідуальності, традицій, побуту та особливих відмінностей, яку необхідно вміти берегти», - сказав, вітаючи гостей, перший проректор УКД Михайло Косьмій.

Категорія
Дізнатися більше