«Roborace: Перегони майбутнього»: в Університеті Короля Данила відбулися обласні змагання роботів
18 квітня 2024 04:04
«Roborace: Перегони майбутнього»: в Університеті Короля Данила відбулися обласні змагання роботів

18 квітня в Університеті Короля Данила вперше відбулися обласні змагання роботів «Roborace: Перегони майбутнього, під час яких адреналін зустрічається з інноваціями».

Захід провели за сприяння департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації, ЗВО «Університет Короля Данила» та Івано-Франківського обласного державного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

У змаганнях взяли участь двадцять команд двох вікових категорій: 10-14 та 15-18 років. Це учні закладів загальної середньої освіти, вихованці закладів позашкільної освіти області, студенти професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та студенти 1 курсу закладів вищої освіти.

Перший проректор УКД Михайло Косьмій, вітаючи учасників конкурсу, зазначив, що такі змагання сприяють популяризації інформаційних технологій та програмування і дають можливість учасникам відчути себе справжніми творцями: «Цей захід не тільки про технології, а й про творчість, адже студенти спеціальності 191 Архітектура та містобудування нашого університету долучилися до створення дизайну траси. Упевнені, що наступного року “вийдемо” на всеукраїнський рівень».

Проєктний менеджер ІТ-напряму УКД Тарас Стисло повідомив, що кожен учасник матиме два заїзди. Хто покаже швидший результат і набере більшу кількість балів, переможе.

«Університет Короля Данила є співорганізатором Roborace. Раніше ми влаштовували RoboSprint, де участь брали сучасні машинки. У Roborace — футуристична тематика як машинок, так і траси зі спорудами», — відзначив у ході змагань Тарас Стисло.

Олександр Іванов, працівник Фахового коледжу електронних приладів ІФНТУНГ, сьогодні представляє дві команди від закладу: «Кепські горобці» та «RWD_wheelbox».

«У змаганнях такого типу беремо участь уперше та презентуємо дві абсолютно різні роботи. Перша — класичний робот, зібраний із конструктора на платі Arduino, що керується за допомогою Bluetooth-модуля через смартфон. Другий робот — це перероблена радіокерована модель», — розповідає Олександр Іванов.

Учень 5-го класу Калуського ліцею №10 Тарас Валіхновський узяв участь у змаганнях у складі команди «Форсаж». За його словами, над створенням робота працювали 12 учнів упродовж трьох тижнів.

«Я займаюся робототехнікою з вересня 2023 року. Мені подобається це заняття, я ще з дитинства обожнюю складати конструктори. У майбутньому мрію стати програмістом», — поділився школяр.

Директорка Івано-Франківського обласного державного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Христина Чепа відзначила, що на захід відгукнулися команди з усієї області: п’ять — з Надвірної, по чотири — з Коломиї та Калуша, сім — з Івано-Франківська.

«Коли ми проаналізували стан робототехніки в області, то зрозуміли, що потрібен потужний рестарт. Немає ефективнішого методу, аніж побачити наживо, хто на якому рівні та чим займається. Теперішній час нам постійно диктує свої правила, мусимо оновлюватися відповідно до вимог», — додала Христина Чепа.

За результатами змагань, переможцем у командному заліку стала команда «Електрофорс», друге місце виборола команда «Байрактар», а третє посіла команда «Техніки Вовка». В особистому заліку перемогу здобули четверо учасників: Дмитро Грицак, Ростислав Мельник, Дмитро Кучерявий та Олександр Буженко.

Переможці отримали часткові гранти на навчання в Університеті Короля Данила за ІТ-спеціальністю.

Організатори заходу також поділилися планами на майбутнє і повідомили, що змагання у 2025 році хочуть організувати на складнішому рівні.

Категорія
Дізнатися більше